Skip to content

OREL KŘIKLAVÝ „PEPA“ (FOTO A VIDEO)

Orel křiklavý (Clanga pomarina) je dravec velikosti větší káně, má tmavohnědé zbarvení a světlé skvrny v křídlech. Typické je opeření běháků nohou, které káně lesní nemá. V letu jsou patrná prknovitá křídla s prstovitými výběžky konců per a krátký ocas. Jako hnízdní prostředí vyhledává rozsáhlé lesy obklopené loukami a pastvinami, kde s oblibou loví drobné hlodavce, plazi a hmyz, zejména kobylky. Foto: Antonín Janča

Už je to definitivně potvrzeno. Pepík dostane oficiální přezdívku „Klikař“. Opět se mu povedl husarský kousek. Začněme ale od začátku. Dne 20. 7. 2021 vyhledával motáky lužní v okolí Křivsoudova a na čerstvě posekaném poli s ječmenem zahlédl ptáka, který ho zaujal. Při delším pozorování zjistil, že je to orel křiklavý (Clanga pomarina, dříve Aquila pomarina), který v 90. letech z našeho území úplně vymizel. Teprve po roce 2000 bylo zaznamenáno možné hnízdění v Bílých Karpatech a na Ostravsku (Šťastný et al. 2006). V minulosti byla jeho tradičním hnízdištěm především Šumava, možné či pravděpodobné hnízdění bylo pak hlášeno z Krkonoš, Orlických hor, Jeseníků, Beskyd, Doupovských hor aj.

V současnosti hnízdí v ČR 1 – 3 páry orla křiklavého. Pravidelně je od roku 2012 zjišťován např. v Slavkovském lese. V roce 2018 se poprvé podařilo prokázat hnízdění na severní Moravě. Ve Středočeském kraji byl letos pozorován poprvé. 

Josef Veselý a orel křiklavý, kterému jsme dali jméno „Pepa“ Foto: Antonín Janča

Pepík se rozhodl, že orla okroužkuje. První pokus však nevyšel. Nasadit ornitologické kroužky se podařilo  4 poštolkám, 1 obdržel moták pochop a 1 káně lesní. Další den mu to však nedalo a jel na lokalitu znovu. Orla však nespatřil, a tak po okroužkování jedné poštolky prohlížel okolí až orla nakonec spatřil jak zalovil a zmizel v letu za horizontem, ve směru kde byla ornitologická síť. Následně obcházel okolí a uviděl v nárazové síti chyceného ptáka. Radost Pepíka byla obrovská, když zjistil že odchyceným ptákem je vytoužený orel. Kontaktoval Dušana Raka z firmy Anitra system s.r.o., která se zabývá telemetrií a orel dostal před vypuštěním kromě ornitologického kroužku také vysílačku.

Josef Veselý a orel křiklavý „Pepa“ Foto Antonín Janča

Po vypuštění se přesunul do Severních Čech na hranice s Polskem, potom si udělal krátký výlet do Polska a nyní je zpět v Česku.

Nyní může Pepík tohoto vzácného opeřence sledovat.

Na závěr bych chtěl ještě podotknout, že vlastně Pepíkova přezdívka není přesná. To že se mu podaří nějaký ten “majstrštyk” není žádná klika, ale výsledek tvrdé a trpělivé práce v terénu podložené mnohaletými zkušenostmi, hodinami pozorování a kilometry cestování.

 

 

Josef Veselý s orlem křiklavým „Pepou“

 

Poděkování Dušanovi Rakovi ANITRA System s.r.o.

Článek společně sepsali Zuzana Strnadová, Martin Strnad, Antonín Janča a Vítězslav Palan

Video: Antonín Janča