Skip to content

VELIKONOČNÍ POZOROVÁNÍ

chřástal kropenatý
luňák červený

Letošní mrazivé a zasněžené Velikonoce zaskočily určitě nejen ptáky na tahu, ale i nás. Přesto Martin, s příslibem jasné noci, jež přeje tahu ptáků, bez ohledu na teplotu vyrazil v časném mrazivém ránu k rybníku a podařilo se mu nalákat a okroužkovat chřástala kropenatého. Pozdravit Martina přiletěli také dva jeřábi popelaví a o něco později ho přijeli podpořit (a hlavně zkontrolovat zda nezmrzl) další kamarádi a spolkaři. Vzhledem k ledovému větru jsme ho v mrznutí podporovali za všech sil 🙂. Při čekání na slavíka modráčka jsme mimo jiné pozorovali luňáka červeného při lovu potravy nad polem a také jsme spatřili orlovce říčního jak si nese uloveného kapříka. Kapr byl na něj dost velký, a tak orlovec zápasil nejen s jeho váhou, ale také se silným větrem, který ho unášel. Orlovec se ale nevzdal a s kořistí odlétl k severovýchodu.

 

čáp černý
jeřáb popelavý

Po dopoledním rozchodu jsme ještě zajeli k Sychrovskému potoku podívat se zda tam neloví čápi černí, kteří tam nedávno chytali ryby. Na rybníku se potuloval pár labutí velkých pár lysek a jedna husa velká. Při zpáteční cestě u potoka lovili dvě volavky popelavé a jedna bílá. Naštěstí se Julie ještě za nimi ohlédla z auta zpět, protože v tu chvíli vystoupil z potoka, do té doby našim zrakům skrytý, čáp černý.

Zastavit, stáhnou okénko, sundat foťák z úchytu, zapnout ho, zamířit, zazoomovat, zaostřit a frnk. Vše cca 2 sec. a čáp byl ve vzduchu 🙂 Při focení jsem si všiml, že má kroužek a modlil jsem se, aby byl aspoň na jedné fotce k přečtení. Povedlo se.

Byl to čáp černý kroužkovaný jako mládě členem našeho Spolku Pepou Veselým v roce 2015 v nedalekých Oborách. Jeho rodiče si vybrali k hnízdění velmi neobvyklé místo. Hnízdo si postavili na starém mysliveckém posedu.

2015 Foto Ing. Luboš Mráz
hnízdo skorce vodního v budce

Martin toho ještě také neměl dost, a tak ještě stihl okroužkovat mláďata skorce vodního, který si k pravidelnému hnízdění již před několika lety vybral jeho budku. A aby toho nebylo o Velikonocích málo, tak odpoledne se nám předvedl orel mořský přímo v Dobříši na Papeži. Při přistávání u polovypuštěného Papeže vyplašil čápa černého, který tam hledal něco k snědku. Orel měl na zádech GPS lokátor, takže jeho pohyb v této lokalitě je spolehlivě zaznamenán.

Velikonoce jak mají být 🙂

Tony