Skip to content

LABUTÍ TULÁK

rozhovor s labutí velkou 🙂

Dne 3. dubna 2021 jsem spolu s Martinem a naším synem Kryštofem vyrazili na obhlídku rybníků v okolí Dobříše s cílem zjistit, zda se tu neobjevují nějaké zajímavější ptačí druhy na tahu. Počasí nám nepřálo, byl to nejhorší den z celých Velikonoc, foukal silný vítr a poprchávalo. Na naší poslední zastávce u Sychrovského rybníka jsme narazili na labuťáka. Nebyl plachý ani agresivní a na trochu jablka se nechal nalákat až na břeh. Tam jsme si všimli, že má kroužek, a s trochou úsilí ho odečetli. Po zadání dat na Kroužkovací stanici Národního muzea nám hned přišlo zpětné hlášení, že se jedná o nejméně 10 let starého samce kroužkovaného v Plzni na Roudné v roce 2013. Zajímavá je ale celá jeho historie zpětných odečtů až do roku 2021. Začátkem roku 2014 se náš labuťák stále zdržoval v Plzni tentokrát na rybníku Bolevec a v květnu si udělal zálet na Liberecko (oblast Holan a Zahrádek). V listopadu 2015 už byl zase zpátky v Plzni na Bolevci a zde se zdržoval i zimě roku 2016. V červnu 2016 si udělal výlet do Saska (Birkwitz). Po jednoroční odmlce je pak hlášen na podzim a v zimě 2018 v Praze na Vltavě (Smíchov). Poslední záznam je pak ten náš ze Sychrova.

 

labuť velká

Na labutě s kroužkem v okolí Dobříše jsme narazili už minulý rok a to vícekrát. Jednoho jedince se nám podařilo odečíst také v létě 2020 v Kotenčicích na návesním rybníčku. Jednalo se o mládě kroužkované v roce 2017 na Liberecku.

Takže až se půjdete s rodinou, přáteli či sami projít k rybníku nebo jen vyrazíte „nakrmit kachny“, dívejte se po labutích (i jiných ptácích), zda náhodou nemají na noze kroužek. Pokud se vám ho podaří přečíst, pošlete informaci na Kroužkovací stanici Národního muzea (krouzkovaci_stanice@nm.cz) a určitě se podobně jako my dozvíte něco zajímavého o pohybu těchto opeřenců v naší krajině.

zuzana@spolekdobris.cz