Skip to content

JAK SE ŽIJE VLAŠTOVKÁM V KUNCLOVĚ MLÝNĚ?

Když jsem začal vozit své ratolesti do Kunclova mlýna na koně, ihned jsem si všiml, kolik se vzduchem míhá vlaštovek a zalétá do konírny. Mimochodem, Kunclův (oficiálně na mapách Šourkův) mlýn je krásné místo v údolí potoka Brzina a jeho majitelé jsou neuvěřitelně šikovní a milí lidé, hospodařící velmi citlivě v souladu s přírodou. Ale zpátky k vlaštovkám. Po obhlédnutí lokality jsem zjistil, že se jedná o ideální místo ke kroužkování nejen mláďat na hnízdech, ale i dospělých. Velká většina hnízd se totiž nachází v hlavní konírně s jediným východem, který dokážu přehradit šestimetrovou sítí. Tudíž by nemělo proklouznout ani pírko.

vlaštovka obecná

Kroužkovat jsem na této lokalitě začal v roce 2019, kdy se mi povedlo označit 102 mláďat na hnízdech a 44 dospělců. Hned na podzim tohoto roku mě napadlo, že bych mohl vstoupit do projektu RAS (Retraping Adult for Survival).

Co je to RAS? – Jedná se o dlouhodobý monitorovací program, který si bere za cíl zjišťovat meziroční změny v přežívání dospělců vybraných druhů ptáků na hnízdištích. Jestliže předpokládáme, že dospělci některých druhů ptáků se vždy vrací na místo hnízdění z minulého roku, můžeme pomocí kroužkování a zpětných kontrol jednoduše zjistit, kolik z ptáků přežilo do dalšího roku. V ČR tento projekt probíhá od roku 2009, v současnosti na 21 ptačích druzích. Klíčovým pro každý konkrétní projekt je odchyt nebo zpětná kontrola alespoň 40-50 dospělců ročně.

A jak si tedy žijí vlaštovky v Kunclově mlýně? Výsledky jsou zatím velmi omezené, jedná se o první 2 roky sledování, viz tabulka.

Jednoduše řečeno, ze 44 vlaštovek hnízdících ve stáji v roce 2019 jich všechny útrapy, které je čekaly po zbytek roku, prokazatelně zvládlo 16, což činí 36%. Je to hodně? Je to málo? Je to zkrátka tak, příroda je krásná, ale život drobných pěvců je velmi náročný a přežít zimu není žádná samozřejmost. I proto mám velikou radost ze samečka s kroužkem S 771171, kterého kroužkoval Martin Strnad na nočním shromaždišti v srpnu 2016 na rybníku Kuňhelec jako jednoletého ptáka a já jej poté kontroloval na hnízdišti v Kunclově mlýně v letech 2019 i 2020. Jsem opravdu zvědavý, jestli se z každoroční pouti do Afriky vrátí i letos a rozezvučí svým švitořením Kunclův mlýn.

Petr