Skip to content

PLOCENÍ HNÍZDA MOTÁKA LUŽNÍHO NA HOŘOVICKU (VIDEO)

Mládě motáka lužního Foto: Vítězslav Palan

Člen našeho spolku Pepík, se již mnoho let mimo jiné zabývá ochranou motáků lužních. Každoročně zachraňuje oplocením okolo deseti párů ohrožených sečí a predací. Ochranu, tedy vyhledávání a oplocení hnízd provádí na území okresů Příbram, Beroun, Rakovník, Benešov, Tábor a Jindřichův Hradec.

Mládě motáka lužního na hnízdě Foto: Vítězslav Palan

Rok 2021 je pro motáky lužní co se týče hnízdění velice špatný. Studené jaro, velice deštivé počasí a hlavně zhroucení populace hrabošů, jsou hlavní příčiny jen ojedinělých zahnízdění na zdejších lokalitách a většina z nich je ještě velice neúspěšných.

Dnes jsme s Pepíkem dohledávali hnízdo na Hořovicku, neboť ho bylo nutno oplotit jako ochranu proti predaci. Na stejné lokalitě došlo před dvěma lety k vypredování hnízda se třemi mláďaty divokými prasaty. Přežilo jen jedno mládě.

Po  zdlouhavém dohledání hnízda, jsme na něm našli jen jedno malé mládě. Pepík provedl okroužkování a poté jsme hnízdo zajistili oplocením. Zamaskovali jsme cestu k hnízdu a teď už musíme jen doufat, že to drobeček, jak říkáme, dá.

Fotografie z plocení hnízda na Hořovicku od Vítězslava Palana

Ilustrační fotografie dospělých ptáků od Vítězslava Palana

Video z plocení hnízda na Sedlčansku bylo natočeno dva dny před akcí popisovanou v článku.


Akce popsané v článku se účastnili: Josef Veselý a Vítězslav Palan Článek napsal: Vítězslav Palan
Při předchozí akci ve videu jim navíc sekundoval Antonín Janča, který video natočil a vyrobil.