NÁVRAT SOVY PÁLENÉ DO NAŠÍ KRAJINY

Sovy pálené v našem „výcvikovém kempu“ (foto: Vítězslav Palan)

Koncem října jsme do péče dostali dalších 6 mladých sov pálených z druhého hnízdění. Jelikož letos zkolabovala populace hrabošů polních, tak pro sovy máme myši nakoupené za peníze, které jim laskavě posíláte. Sovy mají ovšem veliký apetit, a proto jim navíc přilepšujeme hraboši polními, které se nám ještě občas podaří objevit a nachytat. Nedaleko u Dobříše jsme objevili pole s vojtěškou, kde ještě nějací ti hraboši žijí. Tak se s námi můžete podívat jak se takoví hraboši loví. Nejdřív z blízkého rybníka nabereme vodu do všech možných nádob, které seženeme. Odvezeme je na pole a nanosíme k hraboším norám, které jsou obydlené. Ty vyhledá náš nejlepší stopař Víťa podle pobytových stop v norách a jejich okolí. Potom do těchto vybraných děr nalejeme spoustu vody. Poté co je komplex děr, někdy i velmi rozsáhlý celý vytopen, hraboší prchají na povrch. V tuto chvíli se ve všech číhajících okolo probouzí lovecké pudy a hraboši nemají šanci. Mladí lovci a jejich postřeh se ukázali jako velký přínos.

Video z chytání hrabošů polních (video Antonín Janča)

Ovšem ani starší a ostřílení lovci nezůstali pozadu a hbitost mládeže nahrazovali zkušeností. Spotřeba vody při tomto způsobu lovu je veliká a tak jsme museli pro vodu ještě jednou. Při tomto lovu se podařilo odchytit přibližně 50 hrabošů. Pěkně jsme si mákli a děti si s námi užily trochu zábavy a pohybu. Hřál nás také pocit z dobře vykonané práce a vědomí toho, že sovy, kterým takto připravíme jejich nejčastější a přirozenou potravu, budou mít mnohem větší šanci na přežití ve volné přírodě.

Co vše je potřeba udělat pro to, aby se sovy pálené mohly vrátit zpět do naší krajiny, můžete zhlédnout v následujícím videu.

Návrat sovy pálené zpět do naší přírody (video Antonín Janča)