Skip to content

ROHÁČ OBECNÝ NA DOBŘÍŠI – ZASTAVENÍ II (VIDEO)

Roháč obecný (Lucanus cervus) na dobříšské zahradě (foto Antonín Janča)
Roháč obecný (Lucanus cervus) na dobříšské zahradě (foto Antonín Janča)

Po loňském nálezu dvou uhynulých exemplářů roháče obecného na Dobříši se v letošním roce dne 1. 6. 2022 podařilo zdokumentovat další nález. Tentokrát se jednalo o čerstvě vylíhlého samce. Při podvečerním sezení na zahradě u souseda v ulici U Pilského potoka přiletěl tento jedinec od západu a usedl na vzrostlý ořešák. Podařilo se nám pořídit množství fotografií a video tohoto úžasného živočicha. Důležité je, že máme další doklad, že zde ještě stále jsou, že je někde poblíž místo, kde mají roháči podmínky pro rozmnožování.

O několik dní později byla skupina členů PSD svědky přeletu dalšího samce. Stalo se tak v oboře Aglaia při kontrole obsazenosti instalovaných ptačích budek.

Kromě toho se nám v reakci na náš první článek o roháčovi ozvala p. Lenka S. s informací, že v červnu 2021 pozorovala jednoho samce roháče u sebe na zahradě na Vlašce. Za tuto informaci jí děkujeme. 

Každé pozorování je skutečný zážitek, tak doufáme, že letos nebylo opětovné setkání s největším evropským broukem to poslední.

Vítězslav Palan

VIDEO ROHÁČE OBECNÉHO Z DOBŘÍŠE