S HLAVOU V OBLACÍCH, ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA PÁTÁ

Je to neskutečné, orel Pepa nás „do roka a do dne“ přiletěl navštívit na Dobříšsko! Včera 25. 7. 2022 v 17:00 h. nám přišla pozice z jeho batůžku, která nás velice mile překvapila. Orel byl zaznamenán v katastru obce Kardavec severně od Příbrami.

Posledně jsme o orlovi psali 15. 4. 2022, kdy překročil hranice z Rumunska do Ukrajiny. Ukázalo se, že Pepa tento rok ještě nezahnízdil. Po dlouhou dobu – téměř dvou měsíců se zdržoval v Karpatech, jak na Ukrajině, tak v Rumunsku, kde měl oblíbené dvě rozsáhlé oblasti. Tyto oblasti, kde si našel své loviště, byly od sebe vzdálené cca 200 km. Bylo velmi zajímavé, že mezi nimi podnikal pravidelné přesuny. Vždy pobyl několik dní v Rumunsku a posléze přeletěl na Ukrajinu a pak zase zpět. Dne 16. 6. 2022 se konečně rozhodl vydat na cestu k západu. Krátce se zdržel v severním Maďarsku a pak se přesunul na východ Slovenska. Odtud se rozhodl pokračovat přes sever Maďarska až na západ od Nitry a dále okružním letem přes sever Maďarska směrem na východ až do okolí Rimavské Soboty. Odtud se pak zase vrátil do Východoslovenské nížiny, kde už však dlouho nepobyl a ihned letěl zase zpět k Rimavské Sobotě. Následně se rozhodl navštívit své příbuzné a kamarády pod Tatrami (je zde hnízdní populace orlů křiklavých), když proletoval 6. 7. 2022 nad Liptovským Mikulášem. Hned následující den však opustil Slovensko a kolem poledne přeletěl v oblasti Velkého Lopeníku do ČR. V jižní části CHKO Bílé Karpaty se zdržel do 12. 7. 2022, kdy se rozhodl pokračovat v další cestě k severu. Za jeden den doletěl do oblasti východně od města Šternberk. Následně se zdržoval několik dní v širší oblasti jižně od Bystřice nad Pernštejnem. Předevčírem byl ještě u Nového Města na Moravě a včera už brázdil oblohu u nás na Dobříšsku 🙂. Doufáme, že se u nás zdrží a budeme ho moci ještě alespoň jednou pozorovat. Hlavně ať mu to i nadále lítá!

Martin Strnad

Zeleně je znázorněna trasa letu orla křiklavého od 15. 4. do 25. 7. 2022. Červeně je znázorněna jeho loňská trasa letu k jihu.

S HLAVOU V OBLACÍCH, ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA PRVNÍ

S HLAVOU V OBLACÍCH ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA DRUHÁ

S HLAVOU V OBLACÍCH ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA TŘETÍ

S HLAVOU V OBLACÍCH ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA ČTVRTÁ

OREL KŘIKLAVÝ „PEPA“ (FOTO A VIDEO)

Video z kroužkování orla křiklavého a instalace telemetrického zařízení k jeho sledování 21. 7. 2021.

Poděkování patří firmě Anitra System s.r.o., za poskytnutí údajů z vysílačky orla křiklavého.