Skip to content

S HLAVOU V OBLACÍCH ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA ČTVRTÁ

Naposledy jsme o orlovi křiklavém psali začátkem března 7. 3. 2022, když se nacházel v SV Zambii. Dále pokračoval na S do Tanzanie, kde se východně od jezera Tanganika napojil na stejnou trasu, kudy proletěl ve stejném kurzu k jihu. Od Viktoriina jezera v Ugandě si to namířil SV směrem přes Jižní Súdán, Etiopii až do Eritrei. Poté letěl k severu podél Rudého moře, které obletěl a k SV se vydal až nad městem Suez dál přes Sinajský poloostrov. V přímém severním směru proletěl Izraelem, Palestinou, Libanonem a Sýrií až doplachtil do Turecka. Přes celé Turecko si to namířil v přesném SZ kurzu na Istanbul, kde je nejužší místo mezi Asií a Evropou – průliv Bospor, který znovu překonal 11. 4. téměř po sedmi měsících.  Pokračoval evropskou částí Turecka k severu, přeletěl Bulharskem a dostal se do Rumunska. To překonal za dva dny od jihu na sever, kdy letěl východně od Bukurešti a města Sfântu Gheorge v Karpatech až se dostal 15. 4. do Ukrajiny. Nyní se nachází stále na Ukrajině na východním podhůří Karpat jižně od města Ivano-Frankivsk. Celou vzdálenost ze Zambie do Ukrajiny zvládl uletět za 43 dní a překonal vzdálenost cca 7 700 km, což je průměrně 179 km za den. Jsme stále velice napjatí, kam jeho další cesta povede. O jeho případném hnízdišti si necháváme i nadále zdát. Držíme mu i nadále pevně palce na další šťastnou cestu a přejeme: „ať Ti to lítá“! 

Zeleně je znázorněna trasa letu orla křiklavého od 7.3. do 7.4., kdy byl zaznamenán v severní Sýrii. Červeně je patrná trasa letu k jihu.
Mapa se zeleně vyznačenou trasou letu orla křiklavého ze Sýrie do Ukrajiny (7.4.-18.4.). Červeně je patrná trasa letu z ČR do Afriky.

Tímto bychom chtěli moc poděkovat firmě Anitra System s.r.o., za poskytnutí údajů z vysílačky orla křiklavého.

Video z kroužkování orla křiklavého a instalace telemetrického zařízení k jeho sledování 21. 7. 2021.

Předchozí články o orlovi křiklavém:

OREL KŘIKLAVÝ „PEPA“ (FOTO A VIDEO)

S HLAVOU V OBLACÍCH, ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA PRVNÍ

S HLAVOU V OBLACÍCH ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA DRUHÁ

S HLAVOU V OBLACÍCH ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA TŘETÍ

 

Martin Strnad