DO VIŠŇOVÉ PŘILETĚLI ČÁPI BÍLÍ (VIDEO)

Čapí hnízdo na komíně školní kotelny ve Višňové (foto Antonín Janča)

Před několika lety si na komíně školní kotelny postavili hnízdo čápi bílí. Kotelna byla ovšem v provozu, a tak vždy před topnou sezonou muselo být hnízdo odstraněno. Při posledním pokusu o hnízdění v roce 2019 po potyčce s cizím čápem přišla čapí rodina o snůšku. Nynější člen našeho spolku Pepík Veselý se starostou Višňové domluvili společně řešení této situace a v září toho roku na komín připevnil Lubor Křížek (www.darujkridla.cz) speciální konstrukci s podložkou na čapí hnízdo. Takto umístěná podložka umožňovala provoz kotelny i s čapím hnízdem na komíně.

Čápi se vrátili až letos a 25. 4. 2022 pár čápů bílých  začal se stavbou hnízda. Na hnízdě také ten den probíhalo páření.

Čapí pár na hnízdě ve Višňové (foto Antonín Janča)

Samec z tohoto páru má kroužek s číslem CZP CE120, a tak je možno zjistit jeho původ. Vylíhl se roku 2018 v Libereckém kraji v Jezvé, místní části obce Stružnice (webkamera domovského hnízda), kde byl také jako mládě kroužkován. V červenci 2021 byl spatřen (odečten dle kroužku) u Žichlínku v Pardubickém kraji. Samice je bez kroužku.

Hnízdo u školy je pro žáky jistě přínosem. V “přímém přenosu” a zblízka mohou sledovat hnízdění a doufejme i krmení a rozlet mladých čápů. Držme jim palce.

VIDEO PÁŘENÍ ČÁPŮ BÍLÝCH NA HNÍZDĚ VE VIŠŇOVÉ A ÚPRAVA HNÍZDA

Antonín Janča