Skip to content

S HLAVOU V OBLACÍCH ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA TŘETÍ

O „našem“ orlovi Pepovi jsme naposledy psali, když dorazil v půlce listopadu minulého roku do afrického zimoviště. Pohyboval se zejména v Jihoafrické republice, Svazijsku a Mosambiku. Udělal si okružní výlet i do Zimbabwe. Nejdelší dobu a hlavně poslední dny před odletem ze zimoviště strávil v Národním parku Kruger v Jihoafrické republice u hranic s Mosambikem. V celé této široké oblasti strávil cca tři měsíce. Na svoji cestu se vydal 23.2.2022 nejprve západním směrem a za tento urazil odhadem 350 km. Dále pokračoval západním směrem přes sever jihoafrické republiky k hranicím s Botswanou, kde se stočil na S-SV. V současné době se nachází v SV cípu Zambie (viz obr. níže). Červeně je vyznačena celková trasa jeho pohybu. Zeleně je pak vyznačena trasa jeho letu od 1.2. do 7.3.2022.  

Jak se zdá, jaro už se nezadržitelně blíží! Jsme velice zvědaví, co nám prozradí další putování Pepy o životě těchto majestátních tažných dravců. Nepřestáváme držet palce na úspěch jeho cesty a přejeme ať to i nadále lítá!

Obr. Červeně je vyznačena celková trasa pohybu orla křiklavého. Zeleně je pak vyznačena trasa jeho letu od 1.2. do 7.3.2022.

Tímto bychom chtěli moc poděkovat firmě Anitra System s.r.o., za poskytnutí údajů z vysílačky orla křiklavého.

Video z kroužkování orla křiklavého a instalace telemetrického zařízení k jeho sledování.

Předchozí články o orlovi křiklavém:

OREL KŘIKLAVÝ „PEPA“ (FOTO A VIDEO)

S HLAVOU V OBLACÍCH, ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA PRVNÍ

S HLAVOU V OBLACÍCH ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA DRUHÁ

 

Martin Strnad