BRKOSLAVOVÉ SEVERNÍ SE ZASTAVILI NA DOBŘÍŠSKU

Brkoslav severní (Bombycilla garrulus) (foto Antonín Janča)

Začátkem posledního březnového týdne jsme jeli pozdě odpoledne kroužkovat kulíšky, které mapujeme v naší oblasti již několik let. Pár set metrů před lesem na málo frekventované cestě, která končí v lese najednou Jana na místě spolujezdce vykřikla: „BRKOUNI“. Okamžitě jsem stál na brzdě, zařadil zpátečku a kousek odcouval. Opravdu! Na stromě sedělo hejno 20 brkoslavů severních (Bombycilla garrulus), kteří se vraceli na svá hnízdiště. Pomalu jsme se vysoukali z auta, abychom je nevyplašili. Po chvíli za námi přijíždělo další auto s kolegy ornitology. Nenápadně jsme na ně „zuřivě“ mávali, ať zastaví 😁 Brkoslavům naše „nenápadná“ gestikulace neušla, a tak se přemístili na nedaleký šípkový keř, kde se v klidu nacpávali šípky. To byla jediná potrava v okolí, která ještě zbyla. Po chvíli pozorování, nadšených citoslovců, úsměvů a čiré radosti z tohoto setkání jsme pokračovali do lesa za našim cílem, kulíšky. Ten den jsme žádného kulíška nechytili, i přesto, že k síti přiletěl celý pár. Kulíšci ale okamžitě ztichli a zmizeli, když se v lese, během stmívání, k našemu překvapení ozval pár kalousů, který nám po chvíli přeletěl se slyšitelným tleskáním křídel nad hlavami. Po setmění se potom začali ozývat puštíci obecní, což je naše nejběžnější sova a v lese na ni lze narazit nejčastěji. I přesto, že se odchyt kulíška ten den nepodařil, jsme odjížděli z lesa spokojeni se spoustou úžasných zážitků.

Antonín Janča

Brkoslav severní (Bombycilla garrulus) (foto Antonín Janča)
Brkoslav severní (Bombycilla garrulus) (foto Vítězslav Palan)