HLEDÁ SE DUDEK

Znáte dětskou knížku Ptáci od Ladislava Stehlíka s obrázky Josefa Lady? Pokud ano, tak si jistě vybavíte dudka sedícího na větvi a hrajícího na dudy:

Dudku, dudku, zadudej

dudek chocholatý foto: Antonín Janča

skočnou nebo polonézu.

Ptákům bude při ní hej,

zatančí si na pařezu.

Dudek je pták velikosti kosa nápadný svou chocholkou, kterou při vzrušení roztahuje do krásného hnědočerného vějíře, a dlouhým tenkým zahnutým zobákem. Při jeho „motýlím“ letu zase zaujmou jeho výrazná zakulacená černobílá křídla. Je to pták pastvin, starých sadů a luk nebo okrajů listnatých lesů, živí se larvami hmyzu vyvíjejícími se v trusu kopytníků či v půdě a dalšími většími druhy hmyzu např. chrousty nebo kobylkami.

Hnízdí nejčastěji v dutinách stromů, využívá ale např. i otvory v dřevnících či dřevěných chatách. Nejčastěji se s ním setkáte, jak poskakuje po zemi. Nejraději má pastviny nebo na krátko střižené trávníky a louky. Svou potravu vyhledává tak, že svým dlouhým zobákem usilovně píchá do země. Pozorovat ho můžete často i uprostřed vesnice.

V uplynulých dvou letech jsme na Dobříšsku a Sedlčansku zaregistrovali větší množství pozorovaní dudků chocholatých a to i v hnízdní době od května do července. Tři hnízda se podařilo dohledat našemu členovi Pepíkovi na Sedlčansku. První pár hnízdil ve velké lípě v dutině po žluně zelené. Druhý pár zahnízdil vysoko v ořechu ve starém sadu na okraji vesnice. Poslední dutina ve staré jabloni navíc přímo u frekventované silnice byla dudky obsazena dokonce po dva uplynulé roky. O čtvrtém hnízdění dudků na Hostomicku jsme se dozvěděli vloni v létě. Tentokrát byla obsazena dutina v topolu černém.

dudek chocholatý

V minulosti bylo v rámci celostátního mapování ptáků doloženo hnízdění pouze z období 1985-89 také na Sedlčansku. Dudek zůstává v našem kraji i nadále velmi vzácným. Jestli má početnější výskyt z minulých let souvislost s oteplováním a existencí většího množství pastevních areálů v regionu oproti minulosti se můžeme jen domnívat.

Letošní rok to vypadá, že se situace opakuje, dudek už byl spatřen na několika místech a na jedné lokalitě na Novoknínsku byl pozorován, jak navštěvuje dutinu.

Byli bychom vděčni za jakékoliv hlášení o pozorování tohoto krásného opeřence na Dobříšsku, Novoknínsku, Mníšecku, Příbramsku či Sedlčansku, které byste byli ochotni s námi sdílet.

Předem Vám moc děkujeme!

martin@spolekdobris.cz