Skip to content

FESTIVAL PTACTVA NA NOVÉM RYBNÍKU 2022

Vlaštovka obecná (foto Antonín Janča)

V sobotu 17. 9. 2022 pořádal Přírodovědný spolek Dobříš další z akcí pro širokou veřejnost, tentokrát Festival ptactva u Nového rybníka nedaleko od Obořiště. V tomto případě byla vybraná lokalita s bohatým výskytem vodního ptactva s možností pozorování různých ptačích druhů na tahu. Hlavní náplní tohoto setkání byla ukázka kroužkování ptáků, povídání o ptačích druzích, jejich migraci a ochraně.

Do přípravy a průběhu akce se zapojila většina členů našeho spolku včetně několika dobrovolníků. Ornitologické sítě byly natažené již brzy ráno v rákosí Nového rybníka, v nedalekých lesních průsecích a i na louce, kde jsme předpokládali odchyt některého z dravců.

Bohužel počasí nám tentokráte vůbec nepřálo a kromě poměrně nízké teploty se přidal i vítr, který nikdy odchytům ptáků do ornitologických sítí nepřeje. Několik návštěvníků se dostavilo již na začátek akce, který byl ohlášený na sedmou hodinu. V průběhu celého dopoledne (od 6 do 10 hod.) se nám podařilo odchytit celkem 7 druhů druhů ptáků a 32 jedinců s poměrně velkým zastoupením vlaštovek obecných (celkem 19 ks). Dvě vlaštovky už své kroužky nasazené v ČR na noze měly. Nezbývá, než se těšit na zprávu z Kroužkovací stanice o tom odkud na Nový rybník přiletěly. Tito tradiční „poslové jara“ se tentokrát připravovali na odlet do teplých krajin a k nabrání sil jim po ránu sloužil hmyz poletující nad hladinou rybníka. 

Odlet vlaštovky po kroužkování

Účastníci si kromě nových informací a zážitků z blízkého pozorování našich opeřených sousedů odnesli i zajímavé naučné materiály poskytnuté pro tento účel Českou společností ornitologickou.

I přes nepřízeň počasí jsme si jako obvykle akci užili a doufáme, že i návštěvníkům se tato akce líbila. Kromě kroužkování ptáků jsme v závěru akce volali na pomoc i místního traktoristu, aby pomohl vytáhnout Martinovo zapadlé auto – i takové případy se někdy přihodí a slouží jako zajímavá vzpomínka na jednu ze spolkových akcí. 

Akce byla spolufinancována formou dotace z rozpočtu města Dobříše.

Karel Čulík