Skip to content

ZAPOJTE SE DO ZIMNÍHO PŘIKRMOVÁNÍ PTÁKŮ NA DOBŘÍŠI (VIDEO)

Krmítko u Domu s pečovatelskou službou.
Krmítko u Papeže.

Členové Přírodovědného spolku Dobříš nainstalovali v neděli 30. 10. 2022 tři veřejná krmítka pro ptáky, aby se jim tu s námi lépe žilo.

V rámci projektu „Přírodovědná osvěta veřejnosti a její zapojení do ochrany a péče o ptáky na Dobříšsku“ nechal Přírodovědný spolek Dobříš vyrobit tři krmítka. Ta se nacházejí u Domu s pečovatelskou službou na Dukelském náměstí, v Jedlovém hájku za Domovem seniorů a vedle dětského hřiště u rybníka Papež. Umístění krmítek je na úvodní stránce projektu.

Výroba krmítek byla svěřena p. Petřinovi z Dublovic. Jeho precizní zpracování krmítek jistě ocenění nejen ptačí návštěvníci, za což mu velice děkujeme.

 

Krmítko v Jedlovém hájku.

K problematice zimního přikrmování ptáků byly spuštěny internetové stránky, které najdete na tomto odkazu: Ptačí krmítka. Naleznete zde spoustu informací jako např. jak by mělo krmítko vypadat, čím ptáky krmit – ale zejména pak, čím NEKRMIT! Připravili jsme pro Vás sekci o nejběžnějších druzích, které na krmítko mohou přiletět s jejich fotkou, popisem a zajímavostmi z jejich života.

Po celý listopad poběží Malířská soutěž o ceny pro děti ve třech věkových kategoriích 1-5 let, 6-9 let a 10-15 let na téma: Co jsem viděl/a na krmítku? Své obrázky můžete vhazovat do schránky spolku na adrese: K Vodárně 1506, Dobříš. Jejich případné předání lze domluvit na telefonu 602 565 884 (Zuzka Strnadová). Výsledky soutěže budou zveřejněny na našich webových stránkách 7. 12. 2022.

Můžete také přijít na společné pozorování ptáků na krmítku u rybníka Papež. Čeká vás povídání o zimujícím ptactvu a hra pro děti. Sraz v sobotu 26. listopadu 2022 v 9:00 hod. na dětském hřišti ul. Nad Papežem.

Další společné povídání o zimujících ptácích, ukázka živých ptáků spojená s kroužkováním proběhne u ptačího krmítka v Jedlovém hájku za Domovem seniorů v sobotu 10. prosince 2022 od 9:00 hod. Sraz je na parkovišti u vstupu do anglického zámeckého parku na Dobříši.

Teď už nezbývá nic jiného než vzít pytlík s trochou slunečnice a vyrazit nakrmit ptáky na jedno z krmítek. Ptačí hladovci Vám budou vděční 🙂

Krátké video z instalace krmítek pro ptáky.

 

Aktivita je spolufinancována formou dotace z rozpočtu města Dobříše.