Kdy krmit?

Vhodným obdobím se jeví začátek listopadu až konec března. V létě raději nekrmíme (větší pravděpodobnost přenosu infekčních chorob), místo toho se snažíme upravit zahradu tak, aby v ní ptáci našli dostatek potravy a úkrytů.

Jak krmit?

Pravidelně! Ptáci si časem zvyknout na pravidelný přísun a náhlá absence potravy na krmítku pro ně představuje nepříjemné překvapení a další energetickou zátěž při hledání potravy jinde. Vhodné je předkládat stále stejné množství. Potrava na krmítku by měla být zkonzumovaná kompletně či jen s malým zbytkem. V případě silných mrazů a sněhové pokrývky dávku zvýšíme.

Čím krmit?

Obecně platí, že čím rozmanitější je nabídka potravy na krmítku, tím více ptačích druhů přilákáme.

Top ten:
  • slunečnice – u ptáků jednoznačně nejvíce žádaná, konzumují ji sýkory, brhlík, strakapoudi, zvonci, čížci a další
  • sezamová a lněná semínka, mák – oblíbená u stehlíků, čížků, čečetek
  • obilí – oves, proso, pšenice, kukuřice – vyhledávají je zejména vrabci a hrdličky
  • oříšky – burské, vlašské a lískové – sýkory, strakapoudi, sojky ale také veverky 🙂
  • lůj – sýkory, strakapoudi
  • jablka, jeřabiny – kosi, kvíčaly, brkoslavi
  • tukové koule se směsí zrní – sýkory, strakapoudi, mlynaříci
  • semínka konopí, řepky – strnadi a pěnkavy
  • zadina – odpad od mlátiček a čističek obilí, obsahující především semena plevelů – strnadi, pěnkavy
  • směsi pro zimní krmení ptáků – v obchodech koupíte speciální směsi namíchané pro zimující ptactvo

Jídelníček můžete ptákům zpestřit také samosběrem: bukvice, žaludy, nažky stromů (javor mleč, jasan ztepilý, olše lepkavá).

Z potravin konzumovaných lidmi můžeme ptákům nabídnout maso (nakrájené na kousky), strouhanou mrkev, rýži a brambory, to vše vařené v nesolené vodě nebo ovesné vločky.

Co na krmítko nepatří

Potrava předkládaná ptákům na krmítko musí být kvalitní a nezkažená (žluklé, mokré a plesnivé potraviny na krmítko rozhodně nepatří!) Ptáky nikdy nekrmíme čerstvým ani slaným pečivem, těstovinami, slanými,  kořeněnými a uzenými výrobky ani přepáleným lojem! Takováto potrava totiž ptákům způsobuje značné zažívací potíže, které vedou k oslabení jedince a následnému uhynu.