Skip to content

S HLAVOU V OBLACÍCH, ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA ŠESTÁ

Orel křiklavý na poli u Kardavce (foto Vítězslav Palan)
Orel křiklavý na poli u Kardavce (foto Vítězslav Palan)

Tentokrát přinášíme krátkou foto a video dokumentaci z těžko uvěřitelných dvou krátkých setkání se „ztraceným synem“ Pepou, který po roce od jeho vypuštění a zimování v Jihoafrické republice, znovu zavítal 25. 7. 2022 domů na Dobříšsko. Hned následující den ráno se Víťa a Tony rozjeli na místo u Kardavce, které nám přišlo dopoledne z jeho GPS vysílačky. Pozice z ”baťůžku” ukazovala na malou louku na okraji lesa. Po příjezdu k louce zjistili, že je louka posekaná a leží na ní balíky sena. Po chvíli se Víťovi jeho ostřížím zrakem podařilo orla zahlédnout na zemi za jedním z balíků. Poté ho asi 15 min pozorovali, jak loví hmyz a pravděpodobně i hraboše. Následně přeletěl do skupiny vzrostlých stromů uprostřed louky, kde nepozorovaně seděl a odpočíval. Kdyby na lokalitu přijeli o půl hodiny déle, zřejmě by Pepa sedící ukrytý ve stromě unikl pozornosti pozorovatelů. Po asi půlhodinovém odpočinku Pepa zase slétl na louku a pokračoval ve vyhledávání potravy. Po další půlhodině sledování a dokumentaci orla na vzdálenost cca 250 m, museli oba úspěšní pozorovatelé odjet. 

Orel křiklavý na poli u Kardavce (foto Vítězslav Palan)
Orel křiklavý na poli u Kardavce (foto Vítězslav Palan)

Já jsem byl tou dobou v práci, ale rozhodl jsem se, že navečer zkusím také pokusit své štěstí. Domluvili jsme se, že ještě jednou všichni tři znovu zajedeme do oblasti, s cílem Pepu alespoň na okamžik zahlédnout. V šest hodin odpoledne jsme přijeli na stejnou louku, kde byl orel pozorován dopoledne a světe div se, už jsme ho zde nenašli. Tou dobou jsme ještě neměli poslední večerní pozici z GPS lokátoru, která i tak udává polohu orla před několika hodinami. 

Nakonec jsem údaje v databázi naposled zkontroloval kolem půl osmé večer a zjistil, že už konečně přišly. Poslední poloha orla ležela jen několik kilometrů daleko v katastru obce Trhové Dušníky. Ihned jsme se již za postupujícího soumraku vydali na místo. Po příjezdu na lokalitu jsme zjistili, že bod leží na čerstvě posekaném a uvláčeném poli. Po několika minutovém pátrání se nám odpočívajícího orla Pepu konečně podařilo na tomto poli najít ve vzdálenosti cca 300 m. Pro mě to byl neskutečný zážitek a děkuji mu, že tu na mě počkal ☺. Pozorovali jsme ho zde již za šera asi půl hodiny, během níž většinu času odpočíval a jen několikrát popoběhl a zkonzumoval hmyz. Následně jsme z dat z vysílačky zjistili, že nocoval v nedalekém lesíku vedle pole a druhý den se znovu vydal na svoji pouť světem. Do poslední chvíle před odletem z ČR se delší dobu zdržoval v oblasti mezi Vyškovem a Kojetínem. V sobotu 10.9. ráno se však vydal v jihovýchodním kurzu na cestu přes Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Dnes ve středu 14.9. již brázdil oblohu v severním Bulharsku. I nadále mu přejeme, ať to lítá!

Martin Strnad

OREL KŘIKLAVÝ „PEPA“ NA LOUCE U KARDAVCE A NA POLI U TRHOVÝCH DUŠNÍKŮ

ZDE JE CELÁ DOSAVADNÍ ANABÁZE ORLA PEPY:

OREL KŘIKLAVÝ „PEPA“ KROUŽKOVÁNÍ A INSTALACE VYSÍLAČKY

S HLAVOU V OBLACÍCH, ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA PRVNÍ

S HLAVOU V OBLACÍCH ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA DRUHÁ

S HLAVOU V OBLACÍCH ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA TŘETÍ

S HLAVOU V OBLACÍCH ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA ČTVRTÁ

S HLAVOU V OBLACÍCH ANEB PUTOVÁNÍ S ORLEM PEPOU – ZPRÁVA PÁTÁ

Poděkování patří firmě Anitra System s.r.o., za poskytnutí údajů z vysílačky orla křiklavého.